Cena Birgit Nilsson 2018: Nina Stemme

V roku storočnice slávnej wagnerovskej speváčky Birgit Nilsson jej nadácia udelila cenu vo výške 1 milión dolárov opernej speváčke Nine Stemme.

Predseda nadácie Birgit Nilsson (17. 5. 2018 by sa dožila 100 rokov) Rutbert Reisch 15. mája 2018 v Štokholme oznámil, že cenu Birgit Nilsson za rok 2018 udelili Nine Stemme. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční za prítomnosti kráľa Carla XVI. Gustafa a kráľovnej Silvie 11. októbra 2018 v Kráľovskej opere v Štokholme vo Švédsku. Na slávnostnom ceremoniáli vystúpia známy waleský bass-barytonista Bryn Terfel a švédska sopranistka Christina Nilsson, ktorých bude sprevádzať Orchester kráľovskej opery pod vedením amerického dirigenta Evana Rogistera.

Na tlačovej konferencii zároveň informovali, že od januára 2019 Nadácia Birgit Nilsson prejde pod správu Kráľovskej švédskej akadémie hudby v Štokholme.

Keď sa Nina Stemme dozvedela, že získala cenu Birgit Nilsson, povedala: „Je to veľká česť dostať uznanie za svoju prácu, ale je ešte významnejšie získať uznanie doma od svetoznámej organizácie, ktorá nesie meno a odkaz legendy, môjho idolu Birgit Nilsson. Keďže ide o jej storočnicu, cena je mimoriadnou cťou a prijímam ju s veľkou pokorou. Som veľmi vďačná za to, že som bola spojená s touto veľkou dámou a dostala som sa do spoločnosti ľudí, ako sú Maestro Domingo, Maestro Muti a Viedenská filharmónia, ktorí už predtým získali toto mimoriadne ocenenie.“

Cena Birgit Nilsson sa udeľuje po štvrtý raz. Prvého laureáta vybrala Birgit Nilsson osobne v roku 2009 – Plácida Dominga. O ďalších ocenených, o dirigentovi Riccardovi Mutim (2011) a Viedenskej filharmónii (2014), rovnako ako aj o Nine Stemme rozhodla porota zložená z významných medzinárodných odborníkov na klasickú hudbu z krajín, v ktorých Birgit Nilsson pôsobila počas svojej kariéry.

Nina Stemme                                                                     © Neda Navaee

 

Birgit Nilsson a Nina Stemme, 1996